Henriette (24) fra Stavanger var i praksis i Romerike fengsel i 2. og 3. semester. Romerike fengsel er et av ti opplæringsfengsler som aspirantene går ut i praksis i. 

-Jeg husker den første gangen jeg tråkket på innsiden av en fengselsmur. Følelsen av å være innestengt uten kontakt med omverdenen er rart de første gangene, sier Henriette.

Henriette hadde aldri jobbet i fengsel før hun kom i praksis på Romerike.

- Jeg ble overrasket over hvor normalt det var i fengselet. De innsatte drar på besøk, lager mat og handler selv. Samtidig er det også en god kultur mellom innsatte og ansatte, noe jeg absolutt ikke hadde sett for meg. 

Som fengselsaspirant går man første semester på KRUS i Lillestrøm, før man er et år i praksis. Henriette tenkte en del på hvordan det skulle være å jobbe i et fengsel. 

-Jeg trodde først at det skulle være skummelt å jobbe. Jeg var veldig stresset over hvordan det skulle bli å jobbe med innsatte. Heldigvis hadde vi noen flinke aspirantveiledere i fengselet som hjalp oss godt i gang, sier Henriette. 

Nå er Henriette ferdig med praksis for denne gang, og er tilbake på KRUS for sitt fjerde og siste semester. Praksis ga mersmak på å jobbe i fengsel og hun lærte mye – også om seg selv. 

-Jeg tror jeg har lært mest om meg selv som person, og hvordan jeg er som fengselsbetjent. Jeg har lært mye om hvordan jeg reagerer i ulike situasjoner, og hvordan å håndtere de situasjonene, sier Henriette. 

Ville bli politi

Henriette hadde egentlig alltid hatt lyst til å bli politi, eller fortsette i forsvaret etter førstegangstjenesten. Nå ser hun seg ikke tilbake. 

- Det har egentlig vært drømmen så lenge jeg kan huske. Jeg har liksom alltid tenkt at ingenting annet er godt nok. Nå kunne jeg ikke vært mer glad for at jeg valgte fengselsbetjentyrket. Her er man jo også veldig heldige som får jobb etter utdanningen, sier hun. 

Henriette ble interessert i sikkerhetsdelen av yrket, men har forstått at det er så mye mer enn bare det. 

- Å prate med innsatte og bli kjent med hva som er grunnen til at de har havnet utenfor sporet synes jeg er spennende. Det gir et bilde på hva jeg kan gjøre for å motivere til endring, sier hun. 

Hun synes at alle skal vurdere fengselsbetjentutdanningen. 

- Man vokser helt enormt som person av å gå på KRUS. Samtidig er fengselsbetjent et fantastisk yrke hvor alle har tilhørighet.

Praksis

Disse fengslene tar i mot aspiranter i praksis i andre og tredje semester:

  • Bergen fengsel
  • Bodø fengsel
  • Halden fengsel
  • Oslo fengsel
  • Ringerike fengsel (Hønefoss)
  • Romerike fengsel, avdeling Ullersmo (Kløfta)
  • Stavanger fengsel
  • Telemark fengsel, avdeling Skien
  • Åna fengsel (Jæren)