Aron var 24 år da han begynte på fengselsbetjentutdanningen ved KRUS. Han hadde ingen anelse om hva yrket gikk ut på før han begynte å søke etter ulike utdanninger. Nå er han 26 år og ferdig utdannet fengselsbetjent.  

- Da jeg skulle velge utdanning, hadde jeg ingen anelse om hva en fengselsbetjent gjorde i det daglige. Jeg hadde jobbet som selger i 7 år og vært trener for et ro-lag, forteller Aron. 

 Selv om Aron var usikker på hva han skulle velge, visste han at han ville jobbe med mennesker. Og etter å ha lest om fengselsbetjentutdanningen, falt brikkene på plass. Det var fengselsbetjent han ville bli! 

- Mitt første møte med fengsel var under et studiebesøk til Halden fengsel. Vi møtte ingen innsatte denne dagen, men så kun på fasiliteter og bygget. Bare det var spesielt i seg selv ettersom fengsler er lukket for det øvrige samfunnet, forteller han videre.  

Som en del av utdanningsløpet skal alle aspiranter til et av ni opplæringsfengsler i det andre og tredje semesteret. Der får de både teori og praksis, og får oppfølging og veiledning. Aron fikk praksisplass i Oslo fengsel.  

- Helt i starten lurte jeg på om jeg hadde valgt riktig, for det var så mange inntrykk. Jeg ante jo ikke hva jeg gikk til. Jeg hadde litt nerver også før jeg skulle inn i fengselet for første gang, men de forsvant i det jeg var inne. Man opplever ganske fort at alle de ansatte har hverandres rygg og du føler deg trygg på jobb selv om det for mange kan høres voldsomt ut, forteller Aron.  

Er med i TV-serien «Oslo Fengsel» 

TV 2-serien «Oslo Fengsel» hadde premiere på TV 2 Play 3.juni. I episode tre er Aron en av de ansatte man får følge tett i arbeidet. Han har en av sine første dager og følges tett opp av aspirantveileder Lennart. Han gir Aron en oppgave som kan føles ubehagelig – han må fortelle en innsatt at flere har kjent en lukt fra cellen hans og oppfordre han til å ta en dusj.  

- Han er sikkert dobbelt så gammel som meg, og så skal jeg da gå og si at han skal dusje. Jeg skal ikke lyve, det er ubehagelig, sier en litt ubekvemt Aron på TV-skjermen.  

 Vi følger hendelsen på TV og Aron består oppgaven med glans. Han tilnærmer seg den innsatte på en fin og respektfull måte. Når veilederen spør han om det var ubehagelig svarer han «Ja og nei. Han tok det veldig fint».  

- Jeg føler jeg har stilt opp på noe som er viktig ved å vise meg på TV i denne settingen. Å vise resten av Norges befolkning hvilken jobb vi gjør innenfor murene er viktig ettersom det er et så lukket samfunn, sier Aron.  

 Dette er den første realityserien noensinne med ansattperspektiv fra et norsk fengsel.  

- Det er fint å se at skaperne av serien har klart å portrettere hverdagen fra fengsel på en realistisk måte – fra små seiere om å oppfordre innsatte til å dusje, til å håndtere større og mer alvorlige situasjoner. Det er også fint at vi får følge noen av våre aspiranter, jeg blir stolt, sier Leo Emblemsvåg, fengselsoverbetjent og ansvarlig for opptak av aspiranter ved KRUS.

Den første sesongen av serien består av 15 episoder, og det slippes tre episoder ukentlig. Aron selv er usikker om han skal se serien.  

- Jeg gruer meg og har ikke bestemt meg for om jeg skal se serien selv. Det handler mest om at det er en uvant tanke å skulle se seg selv på tv. Men jeg tror det blir en god serie som får vist fram hvor kompleks hverdagen i et fengsel er. Jeg anbefaler alle andre til å se den! 

Fengselsbetjent er et givende yrke 

Når Aron blir spurt hva som er det beste med å være fengselsbetjent, nøler han ikke med å svare.  

- Det må være at arbeidet jeg gjør betyr noe og at det er større enn meg selv, sier han mens han smiler.  

 Videre forteller han at det å bygge relasjoner til mennesker som har møtt motgang i livet, er ekstra motiverende.  

Klar for ny jobb i Ila fengsel 

Aron er nå ferdig utdannet fengselsbetjent og skal videre for å jobbe i Ila fengsel.  

Praksisåret han hadde i Oslo fengsel gjorde at han føler seg godt rustet for det som venter han i arbeidslivet.  

- Jeg har lært masse og er takknemlig for all kunnskapen jeg sitter igjen med etter praksistiden. Jeg føler meg rustet til arbeidslivet jeg skal inn i og det føles godt. Nå går veien videre til Ila fengsel. Det skal bli spennende å se hvordan det er der sammenlignet med Oslo fengsel. Jeg gleder meg til å få mer erfaring og til å se om det oppleves veldig ulikt å være i forskjellige fengsler, forteller Aron.  

KRUS heier og ønsker Aron lykke til i den nye jobben!