Hva gjør en fengselsbetjent?

Fengselsbetjenter bidrar til at innsatte og domfeltes opphold i fengsel er meningsfullt og rehabiliterende. Kriminalomsorgen har ansvar for at straffegjennomføring gjennomføres på en tillitsvekkende og forsvarlig måte, og en viktig oppgave er å motivere de innsatte til å bryte ut av sitt kriminelle handlingsmønster.

En fengselsbetjent skal:  
•    Veilede, motivere og samtale med de innsatte 
•    Ivareta sikkerheten til innsatte og kolleger i fengselet 
•    Sørge for en meningsfull hverdag for de innsatte 
•    Sette grenser og vise omsorg

 

Som fengselsbetjent møter man mange ulike mennesker. Noen har begått alvorlige kriminelle handlinger, andre har psykiske lidelser eller atferdsvansker. Sikkerhet, grensesetting og konfliktløsning er en viktig del av arbeidshverdagen til en fengselsbetjent. 

Hvor jobber en fengselsbetjent?

Når du er ferdig utdannet, vil du oppnå graden høgskolekandidat i straffegjennomføring. Da er du kvalifisert for å jobbe som fengselsbetjent i kriminalomsorgen. Som fengselsbetjent kan du jobbe i fengsler med ulike sikkerhetsnivå, i friomsorgen og i overgangsboliger.

 

Hva lærer du i fengselsbetjentutdanningen?

Dette er en utdanning hvor du kombinerer studier og arbeid. Du vil være ansatt i et fengsel gjennom hele studietiden, mens selve studiene gjennomføres nett- og samlingsbasert. Til sammen utgjør dette 100 prosent stilling. Deltidsutdanningen gir deg både kunnskap og kompetanse som du vil bruke mens du arbeider som fengselsbetjent. Fordelen av å kombinere utdanning med jobben som fengselsbetjent er at du vil se overførbar nytteverdi fra studiene med en gang.

Studiet er bygd opp rundt tre tematiske hovedområder:  

  • Risiko og sikkerhet
  • Straffegjennomføringsinnhold og tilbakeføring 
  • Profesjonsforståelse, rett og etikk 

De tematiske hovedområdene er igjen basert på praktiske ferdigheter og kunnskap fra disipliner som kriminologi, pønologi, sosiologi, juss, psykologi, etikk, idrettsvitenskap, pedagogikk, sosialt arbeid, profesjonsstudier og sikkerhet.

 

Få et innblikk i hverdagen som fengselsbetjent

Søknad og opptak

Slik søker du opptak

Opptaket til desentralisert deltidsutdanning skjer høsten 2025. Mer informasjon om søknadsfristen og hvordan du søker kommer i løpet av våren. 

Opptaksdagen vil gjennomføres ved fengselet du har søker opptak til.

Opptakskrav

  • generell studiekompetanse eller tilsvarende
  • vandel det ikke er noe å utsette på, jf. straffegjennomføringsloven § 8
  • fylt eller fyller 20 år i opptaksåret
  • førerkort klasse B
  • helse i tråd med medisinske krav fastsatt av KRUS
  • tilfredsstillende fysikk, herunder bestå en fysisk funksjonstest fastsatt av KRUS
  • personlige egenskaper som gjør søkeren kvalifisert for tjeneste i kriminalomsorgen

Opptakskrav Opptaksprøver

Hvilke fengsler tilbyr deltidsutdanning?

Oppbygging og gjennomføring

Studiet har en varighet på tre år/ strekker seg over tre år. Du vil jobbe i et fengsel med høyt sikkerhetsnivå samtidig som du studerer nett- og samlingsbasert. Fordelingen mellom arbeidstid og studietid vil variere noe i løpet av de tre årene. Om lag 60 prosent av stillingen består av studietid. Gjennom hele utdanningen vil det legges vekt på å knytte praksis- og forskningsbasert kunnskap sammen. 

Oppbygningen av fengselsbetjentutdanningen på deltid vil publiseres til høsten. 

Eksamen

Gjennom utdanningen vil det være ulike typer eksamen:

  • Muntlig eksamen
  • Skriftlig eksamen
  • Praktisk eksamen

Emneoversikt

Mer informasjon om emner, studieplan og rammeplan kommer. 

Pliktår

Det vil ikke pålegges et pliktår etter den treårige deltidsutdanningen.

Lønn under utdanning

Fengselsbetjentutdanningen er lønnet, og du blir ansatt med stillingstittel Aspirant. Hva du vil få i lønn som deltidsaspirant på fengselsbetjentutdanningen er foreløpig ikke besluttet. 

Videre studiemuligheter

Studiet utgjør den grunnleggende enheten i bachelorstudiet i straffegjennomføring. Dersom du ønsker å ta en bachelorutdanning, kan du søke om opptak til bachelorpåbygget i straffegjennomføring etter du har fullført de tre årene på deltidsutdanningen. Dette vil gi deg tittelen Bachelor i straffegjennomføring. Vi tilbyr også et utvalg enkeltemner som kan påbegynnes etter endt fengselsbetjentutdanning.

Ofte stilte spørsmål

Når begynner deltidsutdanningen?  
Opptaket til desentralisert deltidsutdanning (DDU) skjer høsten 2025 og oppstart blir januar 2026. Mer informasjon om konkrete datoer kommer. 
 

Hvor mange deltidsstudenter skal det tas opp i 2026?  

Det vil være 50 studieplasser på vår nye desentraliserte deltidsutdanning. Studieplassene fordeles på ni ulike lokale fengsler: 

Hvem kan søke på studiet?  
Alle som fyller opptakskravene til fengselsbetjentutdanningen kan søke. Samtidig ser vi at deltidsutdanningen blir særlig aktuell for søkere som bor i nærheten av et opplæringsfengsel, og av ulike grunner ikke har anledning til å gjennomføre heltidsstudiet fra KRUS i Lillestrøm. 

Hvordan ser en typisk uke ut?

  • Du er først og fremst student, og vil ha avsatt rundt 60 prosent av timeplanen til studier og 40 prosent til jobb på avdeling i ditt fengsel.
  • Som deltidsaspirant er du en del av et mindre studentmiljø i hvert opplæringsfengsel, og et litt større miljø på samlingene.
  • Undervisningen gjennomføres i hovedsak digitalt, noe som skaper fleksibilitet i din studiehverdag. 
  • Noen emner gjennomføres med fysiske samlinger. Tidspunkt for samlingene annonseres ved semesterstart.

Kan man søke på både heltids- og deltidsutdanning?  

  • Ja, det vil være mulighet for å søke opptak til begge. Merk deg at søknadsfrist, opptak og studieoppstart til heltidsutdanningen og deltidsutdanningen skjer på ulike deler av året. Det er samme opptakskrav for begge utdanningene. 

Hvor kan man ta deltidsutdanningen?  

Det er ni fengsler som tilbyr deltidsutdanningen sammen med Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS med oppstart i 2026. Alle fengslene er høysikkerhetsfengsler: