- Jeg er flink til å bli kjent med ulike typer mennesker, ta kjappe og gode beslutninger og å ha ansvar. Med min erfaring med blant annet brannslukking og leteaksjoner fra sivilforsvaret vet jeg at jeg takler stress, sier Frida. 

Stressmestring, ledererfaring og god på relasjonsbygging er erfaringer Frida tror kommer godt med i jobben som fengselsbetjent. Hun har allerede fått utfordret seg både fysisk og psykisk som institusjonskokk i militæret.

- Tidligere har jeg fått høre at jeg oppleves rolig i stressende situasjoner – dette tror jeg også er relevant for å jobbe som fengselsbetjent. Jeg har også alltid hatt omsorg for mennesker rundt meg, så det å kunne hjelpe andre som er havnet på utsiden av samfunnet er noe jeg ønsker å være en del av, sier Frida. 

Aldri for sent å utdanne seg 

Selv om Frida er eldre enn mange av sine medaspiranter opplever hun at det er et godt miljø på KRUS, og ikke minst – man lærer mye om seg selv.  

- Man får utfordret seg selv på godt og vondt. Gjennom både teoretiske og praktiske fag blir jeg enda mer klar til å utøve yrket på en korrekt måte. Å bli fengselsbetjent er et spennende yrke, ingen dag er like og det er et godt miljø med god støtte fra medaspiranter. 

Frida sier at det aldri er for sent å utdanne seg og at hun blir motivert av tanken på en fremtidig arbeidshverdag som gir mening. 

- Jeg blir motivert av å ha en arbeidshverdag som gir mening og jeg har et brennende ønske om å hjelpe andre. Jeg blir også motivert av tanken på å kunne bidra til å skape en fin hverdag for de innsatte, og at overgangen til deres hverdag skal bli så positiv som overhodet mulig, sier Frida. 

Savner familien

Frida er fra Alta, men bor til daglig i Bergen med mann og tre barn. Da det var klart at Frida ønsket å bli fengselsbetjent pakket hun tingene sine og flyttet til Lillestrøm – uten mann og barn. 

- Dette kunne jeg ikke gjort uten støtte fra min mann og familien rundt oss. Siden jeg hadde tenkt på dette en stund, har vi hatt god tid til å forberede oss og ungene på dette. Mine medaspiranter har støttet meg på tunge dager og barna mine har vært veldig flinke. 

I 2. semester skal Frida i praksis i Bergen fengsel – da skal hun endelig hjem til familien. 

Slik er studiet bygget opp 

 • 1. semester
  Teori på Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter i Lillestrøm.
   
 • 2. og 3. semester 
  Praksis i et av våre opplæringsfengsler. Praksisperioden består også av teori i opplæringsfengslene. 
   
 • 4. semester 
  Teori på Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS i Lillestrøm. 
   
 • Pliktår 
  Et pliktår i et av landets fengsler.