Karl-Emil Heiland Amundsen_Sverige_Studietur2019.jpg- Opplegget i Sverige var veldig bra, forteller Karl-Emil Heiland Amundsen (29) etter å ha kommet tilbake fra studieturen over grensen.

- Delegasjonen vår ble tatt godt imot av representanter for vertskapet. Det var god informasjon hele veien, og vi visste alltid hva vi skulle. Hotellet lå fint til i Göteborg, faktisk i samme bygning som den svenske fengselsskolen. Det var også der vi ble plukket opp når vi skulle på fengselsbesøk, så vi hadde kort vei fra hotellet enten vi skulle ut for å se byen eller «på jobb», forteller Karl-Emil.

Agendaen for turen inviterte til de forskjellige anstaltene Skogome, Sagsjö, Högsbro, og Östragard.

- De som tok imot oss på hver anstalt gjorde dette på en formidabel måte slik at vi både følte oss ivaretatt og fikk lært en hel del. Det var god variasjon i fengselsinnhold/besøk, med alt fra kvinnefengsler til ungdomsinstitusjoner. Det eneste som manglet var muligens et høysikkerhetsfengsel, melder Karl Emil.

Ved siden av en noe annerledes utdanning, blottet for fysiske tester og høgskolestatus, var det også enkelte ting ved soningen den unge fengselsbetjenten bet seg merke i:

- Jeg ble veldig overasket over hvordan svenskene skilte mellom de forskjellige domskategoriene, der de har egne anstalter med tilrettelagt programmer for de som soner ved de forskjellige stedene. Jeg mener dette er et bra tilbud for å sikre god tilbakeføring til samfunnet. Og tilbakefallsprosenten etter endt program var lav i de fengslene vi besøkte, poengterer Karl Emil.

- Det var alt i alt en veldig lærerik tur til Sverige.

 

Fakta om studieturen til Sverige

Hvor: Göteborg

Hvordan reise: Buss, tog, eller egen bil

Bo: Comfort Hotel Göteborg

Rom*: Enkeltrom (SEK 1 090), dobbeltrom (SEK 589) eller trippeltrom (SEK 506). Frokost inkl. i prisen.

Program i 2019:
Mandag: to fengselsbesøk, ett manns- og ett kvinnefengsel.
Tirsdag: besøk i fengsel for seksuallovbrytere.
Onsdag: lavsikkerhetsfengsel med jordbruk.
Torsdag: presentasjon

Hvordan reise innad i Sverige: Chartret minibuss

Gruppeinndeling: Delegasjonen reiser samlet som én gruppe

Kart Sverige.jpg

Bildene er tatt av Christian Larsen.
Kartutsnittetene er hentet fra needpix.com, mapswire.com, Wikipedia, og commons.wikimedia.org. Bilder fra samtlige nettsider er godkjent for gjenbruk.

*) Pris per person per natt, 2019-priser.