- Turen var bra! startes det kontant fra Sander Nilsen (23), tidligere aspirant på kull V18 etter studieturen til nord-Baltikum.Sander Nilsen_Estland_Studietur2019.jpg

- Estland gjør faktisk enkelte ting bedre enn det vi gjør. Én ting var at de hadde egne sikkerhetsfolk og kontaktbetjenter - da slipper man rollekonflikten. Det er selvfølgelig mye negativt med dette også, understreker den unge fengselsbetjenten, og ønsker med det ikke å favorisere noen av tilnærmingene.

- En annen ting var skolen: den var rett og slett hypermoderne! forteller han, tydelig imponert over estlendernes utdanningsinstitusjon, Sisekaitseakademie.

Den enorme bygningen, som åpnet for bare noen få måneder siden, huser blant annet fire treningssaler, skyterom og øvingsfengsel. I tillegg har studentene tilgang på noe som ser ut som en blanding av et TV-studio og en action-simulator. Der kan man trene på mediehåndtering, samt på forskjellige uønskede hendelser.

- Det var interessant å se et eksempel på en total sikkerhetsutdanningsinstitusjon. De fokuserer mye på sikkerhet i Estland, og kan faget sitt godt, uten at det nødvendigvis er riktig ut ifra et norsk perspektiv. Det er en annen tilnærming til innsatte, og det brukes mer makt enn det vi er vant til. Estiske fengsler er nok på et ganske høyt sikkerhetsnivå hele tiden, og de fokuserer mer på statisk enn på dynamisk sikkerhet, mener Sander etter besøket på skolen samt de to fengslene de fikk se.

Gruppa besøkte både Tallinn fengsel, samt Tartu fengsel lenger sør i landet. På tross av engasjerte fagfolk som stolt viste frem fengslene sine, skinte det igjennom at de hadde begrensede midler til disposisjon, kontra Norge.

- De som tok oss med rundt var flinke, og svarte på alle spørsmålene vi hadde. Vi følte imidlertid at fengslene ble presentert på en litt annen måte enn det det var. De ville nok gjerne gi inntrykk av at systemet var velfungerende, men de hadde altfor mange innsatte å håndtere, og det virket å være lang avstand mellom innsatt og ansatt. Litt forskjell på teori og praksis der altså, slutter Sander.

Når han avslutningsvis får spørsmålet om hvorfor han vil råde aspiranter til å velge Estland, er svaret enkelt:

- Se noe helt annerledes! Det beste med studieturen er å se to kontraster – både hvordan norske fengsler er så annerledes fra de estiske, og så å prøve å tenke den andre veien med hvor annerledes de gjør det i Estland i forhold til det vi er vant med. Estisk kriminalomsorg er en kontrast av den norske fengselshverdagen, og en studietur dit er derfor veldig lærerikt, oppsummerer han.

 

Fakta om studieturen til Estland

Hvor: Tallinn

Hvordan reise: Fly til Tallinn, så kan man ta trikk direkte fra flyplassen til hotellet. Koster 1-2 euro. Taxi koster heller ikke stort

Bo: Park Inn by Radisson Central Tallinn

Rom*: Enkeltrom (€65), dobbeltrom (€38) eller trippeltrom (€32). Frokost inkl. i prisene.

Program i 2019: Skolen samt fengselsbesøk mandag, fengselsbesøk tirsdag, sikkerhets-demonstrasjon + skole onsdag, presentasjon av læringsutbytte torsdag

Hvordan reise innad i Estland: Både kollektivt og med egen buss

Gruppeinndeling: Delegasjonen reiser samlet som én gruppe.

Kart Estland.jpg

Bildene er tatt av Christian Larsen.
Kartutsnittetene er hentet fra needpix.com, mapswire.com, Wikipedia, og commons.wikimedia.org. Bilder fra samtlige nettsider er godkjent for gjenbruk.

*) Pris per person per natt, 2019-priser.