Oppmelding til eksamen, obligatoriske arbeidskrav og oppmøte

  • Alle aspiranter meldes automatisk opp til eksamen og får tildelt kandidatnummer senest 1 uke før ordinær eksamen. 
  • I flere emner kreves det at arbeidskrav er godkjent for å få adgang til eksamen.
  • Det er obligatorisk oppmøte ved all undervisning ved KRUS. Ved fravær over 20 % i et emne, må du søke om å få gå opp til eksamen.
  • Informasjon om eksamensdatoer og tidspunkt, eksamenslokaler og kandidatnummer, samt kunngjøring av sensur, finner du i Studentweb.

 

Kun to forsøk på eksamen

Ordinær eksamen er den første eksamen som holdes i et emne, eller del av et emne, jf. Eksamensforskriften § 3.

Aspirantene gis to forsøk på eksamen jf. Eksamensforskriften § 21

Det vil si: 

  • ordinær eksamen pluss ett forsøk til
  • eller utsatt eksamen pluss et forsøk til

Dersom aspiranten ikke består ny eller utsatt eksamen, mister aspiranten studieplassen ved høgskolekandidatstudiet ved KRUS.

 

Tilrettelegging på eksamen

Har du et helseproblem eller en funksjonsnedsettelse, som fører til ulemper under eksamen, kan du søke om individuelt tilrettelagt eksamen. Eksempler på tilretteleggingstiltak ved KRUS er:

  • Utvidet eksamenstid
  • Skrivestøtteprogram for dysleksi inkludert opplesning av eksamensoppgave
  • Opplesning av eksamensoppgave på muntlig eksamen

Frist  for å søke er 1. september for høstsemesteret og 1. februar for vårsemesteret. 

Du sender en søknad om individuell tilrettelegging her. Lenke til nettskjema kommer.
 

Dokumentasjonen skal legges ved søknaden:

• Søknader om tilrettelegging for lese- og skrivevansker 
(dysleksi) dokumenteres med utredning/attest fra logoped/PPT. 

 • Andre funksjonsnedsettelser skal dokumenteres av lege eller annet autorisert helsepersonell.al være stemplet og signert. Dokumentasjon må være ettersendt innen 1 mnd. etter søknadsfrist dersom ikke annet er avtalt (15. oktober eller 15. mars).

Akutt behov for tilrettelegging

Dersom det oppstår et tilretteleggingsbehov etter at søknadsfristen har gått ut, må du sende inn en søknad så snart behovet for tilrettelegging oppstår. Det må framkomme i dokumentasjonen at behovet har oppstått etter søknadsfristen. Dokumentasjon må være vedlagt søknaden.

Tilrettelegging kan innvilges hvis det er praktisk gjennomførbart. Dersom det ikke er mulig å tilrettelegge for den aktuelle eksamenen kan du søke om gyldig forfall. 

Gyldig fravær eller ikke bestått eksamen?

Utsatt eksamen er for aspiranter som hadde gyldig fravær (f. eks syk) ved siste ordinære eksamen, jf. Eksamensforskriften § 4. Fravær må dokumenteres med legeattest e.l for å få adgang til utsatt eksamen.

Ny eksamen er eksamen for aspiranter som ikke bestod ordinær eksamen, jf. Eksamensforskriften § 5. Aspirantene har rett til veiledning i forkant av ny eksamen, Reviderte retningslinjer for veiledning til ny eksamen - skriftlig og muntlig

Ny eksamen og utsatt eksamen arrangeres normalt samtidig og eksamensdato ettes så tidlig som mulig etter eventuell begrunnelse på karakter og klage på karakter.

Sensur

Sensur kunngjøres i Studentweb. Sensurfristen er 15 virkedager (arbeidsdager) fra eksamensdato jf. Lov om universiteter og høyskoler § 11-7 Gjennomføring av sensur.

Sensorveiledning er tilgjengelig i Wiseflow for aspirantene når sensur er kunngjort. 

Begrunnelse og klage

Be om begrunnelse

Fristen for å be om begrunnelse for karakter er innen én uke etter at sensur er kunngjort i Studentweb. Begrunnelsen skal være gitt innen to uker.

Ønsker du begrunnelse på muntlig eksamen, praktisk prøve eller annen bedømmelse som på grunn av prøvens art ikke lar seg etterprøve, må krav om begrunnelse fremsettes umiddelbart etter at karakteren er meddelt.

Klage på karakter
Klage på karakter gjør du i Studentweb.

Fristen for å klage på karakter er 3 uker fra sensuren er kunngjort, eller 3 uker fra du mottar begrunnelse. Klagesensur skal gjennomføres uten ugrunnet opphold.

Ved muntlig eksamen, praktisk prøve eller annen bedømmelse, som på grunn av prøvens art ikke lar seg etterprøve, er det ingen klageadgang på karakter. 

Ved gruppe-eksamen er det kun den som har klaget på karakter, som eventuelt vil få en endret karakter, jf. Lov om universiteter og høyskoler.

Klage på formelle feil

Du kan klage på formelle feil ved eksamen. Dette kan for eksempel være feil i eksamensoppgaven, eksamensavviklingen eller sensuren.

Dersom det har skjedd formelle feil ved eksamen, kan det opprinnelige sensurvedtaket bli opphevet, og det kan bli gjennomført ny sensur eller arrangert ny eksamen. Du kan klage på det nye resultatet i tråd med reglene om klage på karakter.

Fristen for å klage er tre uker etter at du er eller burde være kjent med forholdene som ligger til grunn for klagen. Dersom du først har bedt om begrunnelse eller klaget på karakter, gjelder fristen fra tidspunktet du får begrunnelse eller klagesensur.

Ønsker du å klage på formelle feil, gjøre du det i Studentweb.

Behandlingstid

Klager blir vanligvis behandlet innen en måned. Tar det lenger tid, får du beskjed om dette. Når resultatet er klart, får du vedtaket i brev eller e-post.

Fusk på eksamen

Forskrift om eksamen ved fengselsbetjentutdanningen § 14 beskriver fusk på eksamen ved KRUS.

Fusk på eksamen er normalt handlinger som bryter med eksamensregler for å oppnå fordeler på eksamen. Mistanke om fusk kan også oppstå uforsettlig hvis regler for kildehenvisning ikke følges. Regler for kildehenvisning gjelder også når AI tekstgenerator benyttes. Som fusk regnes:

  • forsøk på samarbeid med eller å få opplysninger fra andre personer når slikt samarbeid ikke er angitt som eksamensform.
  • å benytte stoff som helt eller delvis er kopi, utdrag eller avskrift av andres publiserte eller upubliserte arbeider som eksempelvis bøker, artikler, prosjekter eller oppgaver, også inkludert arbeider lagt ut på Internett, uten å oppgi kilder.

Kildehenvisninger skal gi en fullstendig og korrekt angitt referanse til alle kilder og litteratur, som er benyttet.

Fusk kan få alvorlige konsekvenser for aspiranter, fordi fusk regnes som brudd på arbeidskontrakten mellom KRUS og aspiranten. Kontraktsbrudd som dette medfører at aspirantens skikkethet for rollen som fengselsbetjent vil bli vurdert. 

Aspirant nemda ved KRUS avgjør hvilke følger fusk skal få, etter reglene i Forskrift om aspiranter i kriminalomsorgen.

Karakterutskrift og vitnemål

Både endelig karakterutskrift og vitnemål blir automatisk tilsendt hvis du fullfører studiet ditt i henhold til normert studieprogresjon. Trenger du dokumentasjon på avlagte studiepoeng i løpet av studiet ditt, kan dette bestilles via Studentweb eller hentes via Vitnemålsportalen.

Spørsmål om eksamen?

Har du spørsmål om eksamen, kan du kontakte studieadministrasjonen på e-post eksamen@krus.no eller ta kontakt med Marie Indahl i 4. etasje KRUS.