Tyskland var en fantastisk opplevelse med godt vertskap og trivelige folk, sier Vegar Blikra (33), aspirant på V18

Den blide rogalendingen deltok i reisefølget som i fire dager studerte tysk kriminalomsorg. Vertskapet hadde satt opp et innholdsrikt program for de norske aspirantene, med tre vidt forskjellige fengsler på agendaen: Stadelsheim, Straubing, samt ungdomsfengselet i Ebrach.

- Hvert fengsel tok oss godt imot – ga oss en kjapp intro – og så omvisning. Antar det var ca. 20/80 på teori og omvisning, og jeg likte at vi fikk såpass mye tid til å gå rundt og se, istedenfor å sitte stille, forteller Blikra, som fikk god lyttetrening under turen.

Vegar Blikra_Tyskland_studietur 2019.jpg

- Det kunne noen ganger være vanskelig å forstå de vi hørte på, grunnet språkbarrieren. Og siden vi var en såpass stor delegasjon kunne det være vanskelig for de som sto bakerst å høre hva som ble sagt. Det kunne også ta litt tid å passere gjennom dører pga. mengden av folk.

Besøkene bød også på refleksjoner for den norske aspiranten.

- Den tyske straffegjennomføringen er noe forskjellig fra den norske. De la stor vekt på sikkerhet, og istedenfor å se gevinster ved miljøarbeid så de nok heller utfordringer, mener han etter å ha sett de tre fengslene.

Besøkene strakk seg godt utover delstaten, og i den forbindelse har Vegar gjort seg noen erfaringer han håper kommende kull kan dra nytte av:

- Gruppelederne delte oss inn i tre grupper, slik at vi hadde ansvar for hvert vårt fengsel. Det betød riktignok ikke at vi kunne sluntre unna på de andre besøkene; vi var også ansvarlige der. Slik hjalp vi hverandre med presentasjonen som skulle legges frem på torsdagen. Det er lange avstander i Bayern, så forbered dere på mye tid i buss. Bruk derfor tiden fornuftig til forberedelser før besøk eller debrief på vei tilbake, anbefaler fengselsbetjenten.

 

Fakta om studieturen til Tyskland

Hvor: Straubing, Bayern

Hvordan reise*: Fly til München eller Nürnberg. Anbefales å gå sammen om å booke buss/shuttle fra flyplass til der dere skal bo. Tog for én person fra München flyplass til Straubing kostet i 2019 ca. kr. 300, mens maxi-taxi med seks personer (altså ikke fullt opp) kostet kr. 100 per person.

Bo: Den tyske fengselsskolen, Justizvollzugsakademie. Gratis

Rom: Enkeltrom. Utstyrt med sengetøy/håndkle. Ta med såpe/sjampo etc.

Måltider: Tilbud om gratis frokost, lunsj og middag – hver dag

Program i 2019: Omvisning på skolen. Tre fengsler, hvorav ett er ungdomsfengsel

Hvordan reise innad i Tyskland: Chartret buss

Gruppeinndeling: Delegasjonen reiser samlet som én gruppe

Kart Tyskland.jpg

 

Bildene er tatt av Christian Larsen.
Kartutsnittetene er hentet fra needpix.com, mapswire.com, Wikipedia, og commons.wikimedia.org. Bilder fra samtlige nettsider er godkjent for gjenbruk.

*) Pris per person per natt, 2019-priser.