Lasse Arnesen_Frankrike_Studietur2019.jpg- Dette er en studietur jeg gledelig skulle tatt om igjen, sier Lasse om Frankrike

Ved siden av å være en sjarmerende liten by i sørvest-Frankrike, huser Agen også den franske fengselsskolen École Nationale d´Administration Pénitentiaire (ÉNAP). Hit kommer håpefulle fra hele landet for å bli fengselsbetjenter, og det var her studieturbesøket for våre ti aspirantene begynte.

- Grunnen til at jeg valgte Frankrike er fordi det er så få fra Norge som har vært og besøkt fengsler i landet, begynner Lasse Arnesen.

Den tidligere aspiranten fra kull H17 var nysgjerrig på hvordan straffegjennomføringen fungerte i trikolor-landet. Og på hvordan utdanningen deres var. Men det skulle også vise seg at franskmennene var minst like interessert i norsk kriminalomsorg som det Lasse og gjengen var i den franske.

- Da vi presenterte norsk kriminalomsorg var det en stor andel fra skolen som var og så på. Det virket som de syntes det var stort at vi var på besøk, forteller 23-åringen.

Etter å ha sett det enorme skolekomplekset med tilhørende innføring i fransk kriminalomsorg, ble delegasjonen tatt med til Mûret-fengselet sør for Toulouse. Her soner ca. 650 innsatte i et fengsel som tydelig fokuserte på arbeidsdrift.

- Blant annet bygde og reparerte de flydeler for Airbus, forteller Lasse.

På omvisningen ble de gående på lange broer over fabrikkhallene der de innsatte jobbet, under nøye iakttagelse fra vaktene.

- Vi så klart at det var stor distanse mellom innsatte og ansatte. Det virket som at betjentene kun låste opp og inn innsatte, og det virket ikke som at det var noe særlig fellesskap, minnes Lasse.

Ved siden av fengselet lå hovedkvarteret til ERIS (Équipes régionales d'intervention et de sécurité).

- Dette var innsatsstyrken for de franske fengslene og kunne minne om SWAT. Disse rykket ut til fengslene hvis de innsatte gjorde opprør eller om det oppstod andre situasjoner som gjorde at fengselet ikke kunne håndtere det. Her hadde de en base der de trente på flere forskjellige scenarioer. De hadde også hunder som var spesialtrente for krevende situasjoner i fengselet, forteller Arnesen.

Med inntrykk fra Toulouse-området gikk turen videre til Paris og det ærverdige La Santé-fengselet. Det nylig oppussede bygget fra 1867 huser om lag tusen innsatte. Lasse oppsummerer fengselsbesøkene slik:

- De var veldig omfattende og interessante. Selv om Frankrike ikke er så langt unna Norge, så vi for oss at det kom til å være en del ulikheter. En ting vi så for oss er at det var en «machokultur» blant ansatte, men vi fikk ikke inntrykk av dette. Vi fikk se flere likheter, men også en del ulikheter i forhold til norsk kriminalomsorg, som f.eks. mangel på fellesskapsavdelinger og kontaktarbeid.

Den tidligere aspiranten ser tilbake på en svært minneverdig reise.

- Landet, gjengen og opplegget var meget bra, og vi følte oss veldig velkomne. Dette er en studietur jeg gledelig skulle tatt om igjen, og et land jeg anbefaler de neste aspirantene å prøve ut om de får muligheten. Dessuten er det Frankrike, og bare dét er en stor grunn til å dra dit, avsluttes det med glimt i øyet fra fengselsbetjenten.

 

Fakta om studieturen til Frankrike

Hvor: Agen og Paris

Hvordan reise: Fly til Toulouse eller Bordeaux. Tog til Agen. Innenlandsreisen i Frankrike organiseres av KRUS

Bo: Den franske fengselsskolen ÉNAP. Én natt på hotell i Paris (Le Grand Hôtel de Normandie)

Rom*: Enkeltrom på skolen. Enkeltrom (€138), dobbeltrom (€75) eller trippeltrom (€63) i Paris. Frokost inkl. i prisene.

Program i 2019: Skolen og presentasjon mandag, fengselsbesøk tirsdag, transport til Paris og fengselsbesøk onsdag. Kun hjemreise torsdag

Hvordan reise innad i Frankrike: Egen buss i Agen, t-bane i Paris

Gruppeinndeling: Delegasjonen reiser samlet som én gruppe

Kart Frankrike.jpg

Bildene er tatt av Christian Larsen.
Kartutsnittetene er hentet fra needpix.com, mapswire.com, Wikipedia, og commons.wikimedia.org. Bilder fra samtlige nettsider er godkjent for gjenbruk.

*) Pris per person per natt, 2019-priser.