Oppmelding til eksamen, obligatoriske arbeidskrav og oppmøte
- Alle aspiranter meldes automatisk opp til eksamen og får tildelt kandidatnummer senest 1 uke før ordinær eksamen.
- I flere emner kreves det at arbeidskrav er godkjent for å få adgang til eksamen.
- Det er obligatorisk oppmøte ved all undervisning ved KRUS. Ved fravær over 20 % i et emne, krever at du må søke om å få gå opp til eksamen.
- Informasjon om eksamensdatoer og tidspunkt, eksamenslokaler og kandidatnummer, samt kunngjøring av sensur, finner du i Studentweb.
Kun to forsøk på eksamen
Ordinær eksamen er den første eksamen som holdes i et emne, eller del av et emne, jf. Eksamensforskriften § 3.
Aspirantene gis to forsøk på eksamen jf. Eksamensforskriften § 21.
Det vil si:
- ordinær eksamen pluss ett forsøk til
- eller utsatt eksamen pluss et forsøk til
Dersom aspiranten ikke består ny eller utsatt eksamen, mister aspiranten studieplassen ved høgskolekandidatstudiet ved KRUS.
Tilrettelegging på eksamen
Har du et helseproblem eller en funksjonsnedsettelse, som fører til ulemper under eksamen, kan du søke om individuelt tilrettelagt eksamen. Eksempler på tilretteleggingstiltak ved KRUS er:
- Utvidet eksamenstid
- Skrivestøtteprogram for dysleksi inkludert opplesning av eksamensoppgave
- Opplesning av eksamensoppgave på muntlig eksamen
Frist for å søke er 1. september for høstsemesteret og 1. februar for vårsemesteret.
Du sender en søknad om individuell tilrettelegging her.
Dokumentasjonen skal legges ved søknaden:
• Søknader om tilrettelegging for lese- og skrivevansker
(dysleksi) dokumenteres med utredning/attest fra logoped/PPT.
• Andre funksjonsnedsettelser skal dokumenteres av lege eller
Akutt behov for tilrettelegging
Dersom det oppstår et tilretteleggingsbehov etter at søknadsfristen har gått ut, må du sende inn en søknad så snart behovet for tilrettelegging oppstår. Det må framkomme i dokumentasjonen at behovet har oppstått etter søknadsfristen. Dokumentasjon må være vedlagt søknaden.
Tilrettelegging kan innvilges hvis det er praktisk gjennomførbart. Dersom det ikke er mulig å tilrettelegge for den aktuelle eksamenen kan du søke om gyldig forfall.
Gyldig fravær eller ikke bestått eksamen?
Utsatt eksamen er for aspiranter som hadde gyldig fravær (f. eks syk) ved siste ordinære eksamen, jf. Eksamensforskriften § 4. Fravær må dokumenteres med legeattest e.l for å få adgang til utsatt eksamen.
Ny eksamen er eksamen for aspiranter som ikke bestod ordinær eksamen, jf. Eksamensforskriften § 5. Aspirantene har rett til veiledning i forkant av ny eksamen, Reviderte retningslinjer for veiledning til ny eksamen - skriftlig og muntlig
Ny eksamen og utsatt eksamen arrangeres normalt samtidig og eksamensdato ettes så tidlig som mulig etter eventuell begrunnelse på karakter og klage på karakter.
Sensur
Sensur kunngjøres i Studentweb. Sensurfristen er 15 virkedager (arbeidsdager) fra eksamensdato. Sensorveiledning er tilgjengelig i Wiseflow for aspirantene når sensur er kunngjort.
Begrunnelse og klage
Begrunnelse
Fristen for å be om begrunnelse for karakter er innen én uke etter at sensur er kunngjort i Studentweb. Begrunnelsen skal være gitt innen to uker.
Ønsker du begrunnelse på muntlig eksamen, praktisk prøve eller annen bedømmelse som på grunn av prøvens art ikke lar seg etterprøve, må krav om begrunnelse fremsettes umiddelbart etter at karakteren er meddelt.
Klage
Klage på karakter
Klage på karakter, jf. Eksamensforskriften § 22 eller på formelle feil ved eksamensavviklingen, jf. Eksamensforskriften § 23 gjør du i Studentweb.
Fristen for å klage på karakter er 3 uker etter at sensur er kunngjort eller etter at du har mottatt begrunnelse.
Ved muntlig eksamen, praktisk prøve eller annen bedømmelse som på grunn av prøvens art ikke lar seg etterprøve, er det ingen klageadgang på sensur.
Ved gruppe-eksamen er det kun den som har klaget på karakter som eventuelt vil få en endret karakter, jf. Lov om universiteter og høyskoler.
Klage på formelle feil
Ønsker du å klage på formelle feil, må du gjøre dette gjennom Studentweb. Klagen behandles av Klagenemda (jf. Eksamensforskriften § 13.).
Fusk på eksamen
Forskrift om eksamen ved fengselsbetjentutdanningen § 14 beskriver fusk på eksamen ved KRUS.
Fusk på eksamen er normalt handlinger som bryter med eksamensregler for å oppnå fordeler på eksamen. Mistanke om fusk kan også oppstå uforsettlig hvis regler for kildehenvisning ikke følges. Regler for kildehenvisning gjelder også når AI tekstgenerator benyttes.
Fusk kan få alvorlige konsekvenser for aspiranter, fordi fusk regnes som brudd på arbeidskontrakten mellom KRUS og aspiranten. Dette kontraktsbruddet medfører at aspirantens skikkethet for rollen som fengselsbetjent vil bli vurdert.
Aspirant nemda ved KRUS avgjør hvilke følger fusk skal få, etter reglene i Forskrift om aspiranter i kriminalomsorgen.
Karakterutskrift og vitnemål
Både endelig karakterutskrift og vitnemål blir automatisk tilsendt hvis du fullfører studiet ditt i henhold til normert studieprogresjon. Trenger du dokumentasjon på avlagte studiepoeng i løpet av studiet ditt, kan dette bestilles via Studentweb eller hentes via Vitnemålsportalen.