Anette og Peter William 1000x300

Anette og Peter William

-Merker at de innsatte tester oss nye

 

Aspirantene som i januar startet på sitt toårige løp til å bli høgskolekandidater i straffegjennomføring, er nå ferdige med sitt første teorisemester ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS. Nå i juli er de i sommertjeneste ved fengselet de skal ha de neste to opplæringssemestrene i. I sommer følger vi hvordan det går med aspirantkull 2016-17 og deres første uker i fengsel som aspiranter. Alle sommerhilsenene blir lagt ut på hjemmesiden til KRUS, der de gjennom sommeren og ut over høsten 2016 kan leses under Studieliv. Her kommer sommerhilsenen fra Anette og Peter William:

Anette til artikkel 625x1035
Anette, aspirantkull 2016-17
Peter William til artikkel 654x887
Peter William, aspirantkull 2016-17

Halden fengsel i Østfold ble, da det var ferdigstilt, betegnet som Europas mest moderne. Fengselet tok imot de første innsatte 1. mars 2010, men åpnet ikke offisielt før den 8. april 2010. Det er også et av Norges største, med ca. 250 innsatte.

Fengselet ble i mai 2010 omtalt i det amerikanske tidsskriftet Time som «verdens mest humane fengsel».

Halden fengsel er et stort og moderne fengsel. Ingen av oss har jobbet i fengsel tidligere, så vi har fått oss litt av en opplevelse ved at vi nå står med foten innenfor muren. Det er nå vi skal prøve å koble teorien vi har lært på skolebenken og skal lære videre, opp mot praksis. Det synes vi er kjempe spennende.

I den 10. uken på KRUS skulle alle ut og hospitere 1-2 dager i fengsel. Anette var på Ila og Peter var i Oslo fengsel. Både Ila og Oslo fengsel er en stor kontrast til Halden, så det var veldig morsomt å få hospitere disse stedene og så få praksisplass i Halden.

Vi ble tatt godt imot fra dag én. Utrolig kjekke ansatte som svarer på alt vi har å komme med av spørsmål, de er veldig tålmodige og flinke til å lære bort. Her er det et godt arbeidsmiljø som har veldig mye å si på en arbeidsplass. Samtidig lages ikke et godt arbeidsmiljø av seg selv. Vi trives begge godt med å jobbe her og det er hyggelige innsatte. De er nysgjerrige på folk som er nye, men de vil også teste oss innen både grensesetting, regelverk og en selv.

Det var mye i starten, hodet var ganske fullt etter arbeidsdagene. Vi måtte bli kjent med fengselet, rutiner, roller, innsatte, ansatte og mye annen informasjon. Det har tatt tid å komme i gang, men når man først kommer inn i det, så er det kjekt. Blant annet det å kunne svare på innsattes spørsmål og å vite hvor man finner ting, slik at man kan bruke mindre tid på å sjekke opp det man trenger. Og kanskje det viktigste, det å finne sin rolle blant de innsatte og ansatte.

Det er sant det de sier på KRUS sine sider når man ønsker å søke på fengselsbetjentskolen at ingen dager er like og at det er et utfordrende og spennende yrke. I denne jobben føler vi at man trenger en sterk psyke, og i tillegg kunne tåle litt av hvert.

Det er akkurat åpnet en butikk i Halden hvor de selger produkter innsatte har laget. Det er verdt å ta en titt, vi er veldig imponert over det de lager.

 

Tips en venn Skriv ut